Mes naudojame slapukus ('cookies'). Naršydami jus sutinkate su slapukų naudojimu.

Sutinku su naudojimu Sužinoti daugiau
Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija

Nacionalinės vartotojų konfederacijos pateiktas atsakymas.

Laba diena,



atsakydami į Jūsų paklausimą informuojame, kad JVS įgaliotas asmuo, atstovaudamas bendraturčių interesus, turi imtis aktyvių veiksmų siekdamas perimti iš atstatydinto administratoriaus turtą, dokumentus ir pan. (rekomendacijas, kaip veikti, pridedame). Būtina pažymėti, kad atstatydintas administratorius nebėra to daugiabučio namo valdytojas, todėl tokio juridinio asmens veiklos priežiūros ir kontrolės savivaldybė nebevykdo.

Nurodytos aplinkybės jokiu būdu nereiškia, kad savivaldybė, atstatydintam administratoriui už vengimą įvykdyti savivaldybės nurodymą, nebegali skirti administracinės nuobaudos. Nagrinėjamu atveju atstatydinto administratoriaus UAB Mano Būstas NPC vadovui yra surašytas administracinio nusižengimo protokolo už nusižengimą, numatytą Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 505 str. 2 dalyje.



Pagarbiai –



Sonata Janušytė

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos

Būsto administravimo skyriaus

Pastatų administravimo poskyrio vyriausioji specialistė

Konstitucijos pr. 3 – 522 kab.,

Tel. (8 5) 2112778

El. p. sonata.janusyte@vilnius.lt

Nacionalinės vartotojų konfederacijos pateiktas atsakymas.

BUVĘS VALDYTOJAS NEPERDUODA DOKUMENTŲ IR KAUPIAMŲJŲ LĖŠŲ?


Įsteigus bendriją ir ją įregistravus Registrų centre, bendraturčiams sudarius jungtinės veiklos sutartį (toliau – JVS) ir ją įregistravus Registrų centre arba įsigaliojus savivaldybės vykdomosios institucijos sprendimui paskirti bendrojo naudojimo objektų administratorių (toliau – administratorius) konkretaus daugiabučio namo valdytoju (toliau visi kartu – naujasis valdytojas), naujasis valdytojas:

1. turėtų nedelsdamas raštu kreiptis į buvusį valdytoją, nurodydamas jo pareigą per 30 dienų perduoti naujam valdytojui nepanaudotas butų ir kitų patalpų savininkų kaupiamąsias lėšas, turimus pastato statybos ir techninės inventorizacijos dokumentus, kitus dokumentus, susijusius su bendrojo naudojimo objektų valdymu (susirinkimų protokolai; ilgalaikiai planai; bendrojo naudojimo objektų aprašas ir kt.) ir pasiūlyti priėmimo perdavimo vietą, laiką, savo kontaktus ir pan.;

2. jeigu buvęs valdytojas per nurodytą terminą dokumentų, kaupiamųjų lėšų neperduoda, arba perduoda ne viską, naujasis valdytojas:
2.1. gali kreiptis į buvusį valdytoją su raginimu (siųstu registruotu paštu; įteikti pasirašytinai asmeniškai) per nustatytą terminą (pvz. 7 dienų) perduoti dokumentus ir kaupiamąsias lėšas. Raginime galėtų būti nurodomos ir Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 4.84 str. 10 d. nuostatos (Administravimas pasibaigia CK 4.250 straipsnyje nustatytais pagrindais, taip pat įregistravus gyvenamojo namo butų ir kitų patalpų savininkų bendrijos įstatus arba sudarius jungtinės veiklos sutartį;
2.2. jeigu buvęs valdytojas į gautą raginimą nereaguoja ar raginime nurodytų reikalavimų perduoti dokumentus ir kaupiamąsias lėšas neįvykdo, arba naujasis valdytojas papildomai neragino buvusio valdytojo įvykdyti savo pareigas, naujasis valdytojas privalo kreiptis į teismą su ieškiniu, prašydamas teismo įpareigoti buvusį valdytoją atlikti veiksmus. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 29 straipsniu „Ieškinys pareiškiamas teismui pagal atsakovo gyvenamąją vietą. Juridiniam asmeniui ieškinys pareiškiamas pagal juridinio asmens buveinę, nurodytą juridinių asmenų registre. Tais atvejais, kai atsakovas yra valstybė ar savivaldybė, ieškinys pareiškiamas pagal valstybei ar savivaldybei atstovaujančios institucijos buveinę“.
Kaip bus vykdomas teismo įpareigojimas?
Teismas sprendime nurodys terminą, per kurį atsakovas turės įvykdyti sprendimą. Jeigu atsakovas įpareigojimo per sprendime nurodytą terminą neįvykdo, ieškovas (naujasis valdytojas) turės kreiptis į teismą, prašydamas išduoti vykdomąjį raštą. Gavęs vykdomąjį raštą naujasis valdytojas turės jį pateikt antstoliui priverstiniam vykdymui (https://www.antstoliurumai.lt/antstoliu-funkcijos).

Nacionalinės vartotojų konfederacijos pateiktas atsakymas.